30/4/08

Να σώσουμε την παραλία
στο Καλαδί των Κυθήρων!

18.11.2003
Είναι ιδιαίτερα γνωστό σε όλους τους κατοίκους, αλλά και τους φίλους των Κυθήρων, το Καλαδί. Είναι μια πανέμορφη παραλία ανάμεσα σε δύο κολπίσκους, που ενδείκνυται για οικογένειες με μικρά παιδιά και ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα των Καρβουνάδων. Βρίσκεται στα Ανατολικά του νησιού κοντά στην Παλαιόπολη, λίγο πριν την οποία (από τη διαδρομή των Φρατσίων), υπάρχει χωματόδρομος λίγων εκατοντάδων μέτρων που ακολουθείται από δύσβατο μονοπάτι 300 μ. που οδηγεί στην παραλία. Πρόσφατα ανοίχτηκε και δεύτερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος, 6χμ, από την Αγία Κυριακή (Αλεξανδράδες), ο οποίος οδηγεί επίσης στην παραλία.

Το Καλαδί έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ευρώπης, η δε ευρύτερη περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου αισθητικού κάλους με σημαντική ιστορική αξία, γιατί γειτονεύει και έχει άμεση οπτική επαφή με την ιστορική περιοχή της Παλαιόπολης με το Καστράκι και τον Μινωικό οικισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι μελέτη του Πολυτεχνείου το χαρακτηρίζει, και προτείνει να κηρυχθεί επίσημα, ως προστατευόμενη περιοχή.

Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας λύπη ότι πρόκειται να κατασκευαστούν στο φρύδι, πάνω και σε πολύ μικρή απόσταση από την παραλία, είκοσι (20) σπίτια από ιδιώτη, ο οποίος αγόρασε την έκταση για εκμετάλλευση και «αξιοποίηση». Δίπλα και συνέχεια προς την παραλία, κατά πληροφορίες μας, έχει αγοράσει γνωστός πολιτικός παράγοντας με σκοπό βέβαια να «αξιοποιήσει» κι αυτός την περιοχή.

Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή σε ό,τι αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Έχουμε πολλά παραδείγματα σ’ όλη την Ελλάδα. Στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης καταστρέφονται φυσικές ομορφιές και περιοχές με πολύτιμη και πολυποίκιλη αξία. Το ερώτημα είναι αν θα επιτρέψουμε ως πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα ως πολίτες και φίλοι αυτής της πανέμορφης περιοχής να γίνει το κακό.

Σας παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις δικές σας σκέψεις και πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και σας καλούμε να αντιδράσουμε σε κάθε κατεύθυνση, οργανωμένα και συντονισμένα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή, την σπάταλη και επιπόλαια διαχείριση αυτού του φυσικού πλούτου του νησιού των Κυθήρων

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ στέλνοντας το κείμενο με το όνομά σας και την διεύθυνσή σας στο e-mail sstamell@otenet.gr

Φιλικά

Στέφανος Σταμέλλος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων
υπεύθυνος ιστοσελίδας www.e-ecology.gr
τηλ 22310-21007 κιν 6977261256
e-mail:sstamell@otenet.gr

Δείτε την παραλία του Καλαδίου στην ιστοσελίδα
www.kythira.com/greekver.htm
και http://www.trekearth.com/gallery/Europe/Greece/photo707745.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια: